Reducerile de coroana

Reducerile de coroana sunt un subiect controversat pentru ca, executate necorespunzator, duc la mutilarea arborilor. Cu toate acestea, in Romania, ele sunt si vor fi pentru mult timp de acum inainte, una din principalele interventii in coroana arborilor.

Arboristii sunt in general de acord ca reducerile de coroana trebuie evitate. In cartea sa "Modern Arboriculture" Dr. Shigo spune ca "Reducerea coroanei ia demnitatea unui arbore. Cred ca este mai bine sa eliminam un arbore decat sa-i reducem coroana".

In pledoaria sa pentru arbori cu coroane naturale dr. Shigo pleaca de la urmatoarele premise:

Cate din aceste conditii sunt indeplinite la arborii maturi sau semimaturi pe care ii intalnim in aliniamentele si parcurile noastre? De obicei nici una, rar una sau doua, doar intamplator toate trei. Sa le analizam pe rand:

1. Locatia arborelui

Este o problema de urbanism in primul rand. Nu trebuie sa existe obstacole fizice care impiedica dezvoltarea arborelui. Retelele aeriene de utilitati sunt problema cea mai mare, in special cablurile electrice de tip vechi, neizolate, amplasate orizontal la distanta de 30-40 cm inter ele.

Asa DA – arbori specia tei, respectiv stejar cu spatiu suficient pentru a forma coroane echilibrate. Necesita interventii minime, sunt siguri si innobileaza spatiul inconjurator cu prezenta lor.

Asa NU – Arbori de talie mare (tei si salcam) plantati sub firele de utilitati si troleibuz. Viitorul nu se intrevede foarte optimist pentru teiul tanar din poza stanga. Peste cativa ani, probabil va fi redus ca salcamul din poza alaturata.

Problema asta e intalnita in special in aliniamente stradale. Plantarea se face in general intre acostament si trotuar, singurul loc disponibil si pentru stalpii retelelor de utilitati.Spatiul limitat face imposibila plantarea arborilor in alta parte. Singura solutie este trecerea la retele de utilitati subterane. Pana atunci insa arborii vor continua sa fie redusi la fiecare 2-3 ani.

2. Alegerea speciei

nu s-a prea facut in trecut luandu-se in calcul dimensiunea arborelui matur. In special s-a plantat ce a fost disponibil in pepinierele proprii ale primariilor, ce a fost mai ieftin de cumparat sau pur si simplu ce a fost la moda. Platanul este un exemplu tipic. In ultimii 15 ani in marile orase din Romania s-au tot plantat platani in locuri mult subdimensionate pentru ei. De multe ori criteriile de alegere au fost complet subiective (intr-un mic oras transilvanean primarul a insistat ca pe o strada din oras sa se faca aliniament de brazi(???) pentru simplul motiv ca strada se numea strada Brazilor, alegere complet nepotrivita pentru spatiul existent).

Din aceasta cauza astazi avem plopi sau alte specii forestiere de dimensiuni mari, intre cladiri sau pe aliniamente, in spatii mult subdimensionate si care necesita taieri periodice de reducere.

E adevarat ca arborii de talie mare ofera beneficii sporite fata de cei de talie mica (estetic, umbrire, etc...), dar plantarea lor in locuri nepotrivite duce la necesitatea de interventii periodice in coroana. Daca adaugam si faptul ca taierile se executa complet aleatoriu, dupa inspiratia de moment a manuitorului de fierastrau mecanic avem o imagine mai completa a starii arborilor.

Aliniament de tei, arbore de talie mare. Plantat la mai putin de 1.5m de cladire, cu cablurile de utilitati deasupra si cablurile de troleibuz in dreapta, coroana va trebui redusa constant. O specie de arbori de talie mica / medie ar fi fost mult mai potrivita.

Din fericire lucrurile s-au schimbat destul de mult in directia aceasta, peisagistii s-au pus pe treaba si alegerea speciei de arbori se face in general mai bine decat in trecut. Din nefericire efectele pozitive se vor vedea doar dupa multi ani.

3. Formarea coroanei arborelui

Este un alt aspect neglijat. Prin taierile de formare se urmareste ridicarea progresiva a coroanei, eliminarea ramurilor intersectate (care nu cresc spre exterior ci traverseaza coroana), eliminarea frecarilor intre ramuri, etc...

Deoarece legea 24/2007 permitea interventiile in coroana arborilor doar pentru "lucrări de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranţa traficului pietonal şi rutier, a imobilelor aflate în apropiere, precum şi a celor de pe traseul reţelelor aeriene" formarea coroanei e rareori executata. Practic avem voie sa intervenim in coroana doar cand e o problema de siguranta, dar atunci este prea tarziu. Arborele e deja matur si crescut la intamplare.

Arbori de talie mare (frasin, artar) plantati mult prea aproape de cladiri, neglijati pana au ajuns maturi si apoi mutilati. Vori necesita interventii regulate, noile cresteri vor prezenta pericol de rupere, iar contributia estetica este negativa.

In consecinta, majoritatea covarsitoare a arborilor maturi din orase sunt prost conformati, cu ramuri crescute excesiv doar intr-o directie, cu sarpante oblice mult prea lungi, cu rani provocate de frecarea crengilor intre ele, etc... Acestea sunt puncte slabe de rupere la furtuni sau zapezi mari. Reducerea greutatii acestor crengi este singura solutie de reducere a riscului de accidente.

REDUCEREA COROANEI TREBUIE APLICATA ARBORILOR DOAR ATUNCI CAND SINGURA ALTERNATIVA E TAIEREA LOR DEFINITIVA.

Avand in vedere cele trei aspecte de mai sus este foarte probabil ca reducerile de coroana vor continua pentru mult timp de acum inainte pentru simplul motiv ca nu putem elimina imediat toti arborii ce prezinta pericol. Acest lucru se va intampla progresiv, odata cu inlocuirea lor cu arbori potriviti locului si cu coroane sanatoase si sigure.

Pentru aceasta e nevoie de efortul comun al arhitectilor, peisagistilor, arboristilor si autoritatilor locale.

inapoi

 
Arborist.ro

Browser-ul dumneavoastra este vechi.
Va rugam sa descarcati o versiunea imbunatatita a lui de aici: